You can help this site!

Motto: A great deal of intelligence can be invested in ignorance when the need for illusion is deep

Se poate investi o grămadă de inteligenţă în prostie, atunci când există o adâncă nevoie de iluzie

(Saul Bellow)

Tracologie şi Tracomanie

 

Am creat această secţiune pentru a putea discuta, într-un loc separat, fenomenul numit de obicei tracomanie. Oamenii de ştiinţă -- nu pentru că ar fi aroganţi ori neinteresaţi, ci mai degrabă din sentimentul inutilităţii acestui demers şi al pierderii de timp -- nu s-au implicat decât cu totul sporadic în respingerea acestui curent, nociv sub cel puţin două aspecte (în afară de acela că reprezintă o grosolană distorsiune a adevărului):

1. Promovează pseudo-teorii şi false argumente, uşor invocabile şi uneori chiar invocate de adversarii istoriei naţionale române şi ai unora din ideile politice pentru care au luptat minţi luminate ale românilor ("Noi nu suntem urmaşii Romei" este o gogomănie de-acum amuzantă; ea nu mai este "periculoasă" pentru că nici un filolog, istoric ori om politic, de oriunde ar fi şi oricât de mare adversar al românilor şi al istoriei lor, nu mai poate pune la îndoială acest lucru, fără să se descalifice şi să-şi arunce propriile idei în derizoriu.) Există teorii de acum dovedite în fundamentele lor şi acceptate de comunitatea ştiinţifică internaţională, precum gravitaţia universală ori evoluţia speciilor. Aceste teorii, fără nici o îndoială perfectibile în detaliu, sunt un bun câştigat pentru omul modern. Romanitatea românilor este unul dintre ele. A o contesta este ca şi cum ai reveni la teoria creaţionistă şi la modelul universului cu pământul în centru. Nu te împiedică nimeni să o faci, dar nimeni nici nu te mai ia în seamă. Este dovada clară că nu vrei sau nu poţi să gândeşti raţional şi că opţiunea ta este să extinzi asupra tuturor aspectelor existenţiale îndemnul biblic crede şi nu cerceta.

2. Promovează ideea că lingvistica istorică, critica de text şi alte ştiinţe anexe ale istoriei nu ar fi în realitate nişte ştiinţe şi că, prin urmare, oricine îşi poate da cu presupusul când vorbeşte de daci şi de originile românilor. Nu trebuie să ai cine ştie ce pregătire ca să te ocupi de ele, ci trebuie doar să ai imaginaţie, timp liber şi să-ţi placă rebusul. Şi să mai zicem că nu suntem balcanici! Tocmai noi care distrugem cu atâta spor temeliile, şi tăiem rădăcinile nevăzute ale propriei noastre istorii, dar am fi în stare să le dăm cu ceva în cap celor care ar îndrăzni să spună vreo vorbă nelalocul ei cu privire la trecutul nostru.

Există extrem de mulţi oameni, din care o parte am cunoscut personal, care, fiind bine stăpâni pe un domeniu ştiinţific (fie el matematică, fizică ori o altă ştiinţă exactă, medicină, drept sau inginerie) şi care şi-au însuşit rigorile gândirii ştiinţifice îşi dau imediat seama de şubrezenia teoriilor şi argumentelor tracomanice. Sunt în general oameni citiţi şi oameni care au meditat pe marginea celor citite. Aproape toţi cei cu care am discutat eu m-au întrebat de ce acei care pot da un răspuns acestor inepţii nu o fac. Acesta este de altfel şi principalul resort care m-a determinat să creez secţiunea Tracologie şi Tracomanie, în ciuda senzaţiei, pe care nu o pot încă înlătura, că asta înseamnă să te lupţi cu morile de vânt. Sper ca viitorul să mă contrazică.

  • Teme tracomanice - este prima pagină dedicată acestei chestiuni. Ea îşi propune, cum arată şi titlul ei, să aducă în discuţie câteva din temele cele mai vehiculate de curentul tracomanic, prezentând publicului şi punctul de vedere al unui specialist.

     

    Vă recomand să citiţi şi

  • articolul d-nei prof. Zoe Petre care surprinde, în cuvinte puţine dar sugestive, esenţa manifestărilor tracomanice, intitulat Burebista, contemporanul nostru [Misticele revelatii asupra trecutului si refuzul agresiv al democratiei]

  • articolul prof. Mircea Babeş, cu detalii şi exemple, Renaşterea Daciei?

  • articolul Protocronism al Wikipediei